Sven Swinnen

Sven Swinnen


De trainer/coach, de man, de Belg, de passie

Bij het aangaan van ons gesprek met Sven Swinnen is hij amper uit één van de vele gesprekken die hij voert bij zijn nieuwe werkgever als hoofdtrainer bij Helmond Sport.
Er moet veel gesproken worden en er moet veel ‘opnieuw’ op de rit worden gezet.
Dat doet Sven, natuurlijk, op zijn eigen wijze, met zijn visie, met zijn elan en zijn passie.
Hoe goed kennen we deze man eigenlijk?
 
Grote man
Sven is 47 jaren geleden geboren in het Belgische Bonheiden (15 duizend inwoners), een dorp vlakbij Mechelen. Maar Sven noemt zichzelf Mechelaar, en daarmee mag hij zichzelf Maneblusser noemen (!). Dit is de spotnaam (bijnaam) van inwoners van Mechelen. In België is dat zowat standaard dat er een spotnaam wordt geplakt op inwoners van steden of dorpen.
Naast Maneblusser is Sven ook een ‘Grote man’. Dit is dan weer de spotnaam van een inwoner van Bonheiden. Er valt verder weinig te spotten met deze aimabele Belg en zeker niet als hij nu ook nog eens de eretitel Kattenmepper mag gaan dragen nadat hij zich in het Helmondse Brandevoort heeft gevestigd.
Hij komt uit een muzikaal gezin maar speelt zelf geen instrument (hoewel hij graag piano zou willen spelen) en luistert vaak naar heel gevarieerde muziekstijlen, van klassiek tot hardrock en pop. ”Als ik lang in de auto zit dan zet ik wel vaak klassiek op, André Rieu bijvoorbeeld, om tot rust te komen.” En hij kijkt graag naar psychologische thrillers films maar hetgeen hij nooit mist zijn de analyses van het BBC-programma Match Of The Day (MOTD). “Voor mijn echte ontspanning ga ik graag met mijn vrouw en onze Beagle hond (genaamd Trevor) wandelen in een bosrijke omgeving.”
 
Mechelen
“Bij KV Mechelen in het voetbal opgegroeid. Ik heb alle jeugdteams bij Mechelen doorlopen, tot en met het 2eteam bij de senioren. Ik ben daarna noodgedwongen moeten stoppen met voetbal vanwege een paar zware blessures. Daardoor ben ik nooit in de gelegenheid geweest om door te groeien als prof ”
Knie- of enkelblessures?
“Nee, alles eigenlijk. Adductoren, buikspieren onder andere. Veel operaties eraan gehad maar op een jonge leeftijd van 17 jaar was het devies dat het toch maar klaar moest zijn met dat topsporten. Ik deed ook veel te veel, te fanatiek. Voetbal, krachtsport en, hetgeen mijn moeder niet mocht weten, ook nog vechtsport. Dat alles konden mijn spieren gewoon niet aan.”
 
Zemst
Geen actief voetbal meer. Wat heb je toen gedaan?
“Op negentienjarige leeftijd ben ik al het trainersvak ingerold. Mijn oom vroeg om de U15 van FC Zemst (spotnaam onbekend), toen op het laagste niveau van België, te gaan trainen. Dat ging goed. Ik ben daar vijf jaren actief geweest. Van een ploeg die altijd onderin speelde werd het een ploeg die voor de titel ging spelen. Dat viel, in de regio, natuurlijk wel op. Daardoor kreeg ik het verzoek van KV Mechelen om bij hen op de academie training te komen geven voor de jeugd.”
 
Jeugdopleiding
Weer terug bij zijn oude liefde KV Mechelen is Sven in de jeugdopleiding gestapt als trainer/coach.
Bij welke leeftijdscategorie ben je gestart?
“Onder negen! En zo verder naar de jeugd onder 21.
Deed je dat professioneel?
“Nou nee, het is pas van de laatste jaren dat er professioneel op dat niveau wordt geïnvesteerd. Het was in combinatie met een job als bediende (administratie red.) bij een Peugeot garage.”
 Copyright: Kevin Senders – Helmond Sport

Copyright: Kevin Senders – Helmond Sport


Professioneel trainer
Wanneer ben je dan als professional gestart?
“In het seizoen 2011-2012 kreeg een aanbieding van de voetbalclub KFC (niet gelieerd aan fastfood) Katelijne om in te springen als trainer/coach.
Die stonden toen laatste in de Belgische vierde klasse met 12 punten achter op de voorlaatste positie in de competitie. Ze moesten vierde van onderen eindigen om niet te degraderen! We hebben 30 op 33 gehaald, dwz 10 van de 11 wedstrijden gewonnen en zo in de vierde klasse gebleven. En dat viel op natuurlijk.”
Deze info vooraf om de brug naar professioneel trainer te maken. In mei van 2012 belde Fi van Hoof (Wilfried red.) van KV Mechelen mij op om terug te komen in de technische staf als professioneel fysiek trainer. Ik heb die aanbieding graag geaccepteerd maar meteen aangegeven dat ik het twee tot drie jaren wilde doen maar dat mijn passie toch echt ligt in het technisch en tactisch trainen.
Dat heeft de club ook gewaardeerd en is die afspraak nagekomen. Na drie jaar ben ik assistent-trainer geworden bij het eerste team.”
 
Trainerscursus
Wat maakt Sven Swinnen, met zijn ervaring en geestdrift, de trainer die hij nu is in Helmond?
“Dank voor dit bruggetje, want dat komt met name voort uit de trainerscursus in België. Als klein landje staat de Belgische trainerscursus hoog aangeschreven. En zonder hautain te willen klinken, heb ik die trainerscursus mede kleur gegeven. Ik heb twaalf jaar lesgegeven op UEFA-A niveau (hoogste amateur en assistent betaald voetbal red.). Daardoor moest ik steeds meegroeien om nieuwe ontwikkelingen en tendensen in de lessen te verwerken. Heel veel mensen ontmoet met verschillende opvattingen en ideeën. Dat is voor mijzelf de grootste doorontwikkeling geweest. Ik sta altijd open voor meningen en ideeën van anderen. Daardoor ben ik ook totaal verandert van de trainer die ik bij de jeugdopleiding was tot aan de trainer die ik nu ben. Zaken die mij beter kunnen maken op het begeleiden van spelers of teams, die neem ik wel mee.”
 
Helmond
Kwam de stap vanuit Mechelen naar Helmond uit de lucht gevallen voor je?
“Nou nee, eigenlijk niet. Ik was al verantwoordelijk voor de begeleiding van de spelers van KV Mechelen die hier spelen. Dus ik ken de betrokken mensen hier zoals Louis Coolen, Eric Clijnk, Ari de Kimpe en Philippe van Esch bijvoorbeeld en zat al, de afgelopen anderhalf jaar in het technisch overleg.
Zo heb ik ook kennisgemaakt met de mentaliteit en de passie die hier heerst en de uitdaging om Helmond Sport terug op de kaart te zetten. En dat zijn voor mij de uitdagingen die ik zoek en die ik graag aan ga. En het menselijke contact dat ik nu hier ook mee maak doet me ontzettend deugt.”
Ik wilde ook niet dat er een ‘Swinnen of KV Mechelen staf’ werd geïnstalleerd, zoals dat zo vaak gaat. Ik wilde juist een combinatie. Wel dat ik kan werken met een paar mensen met wie ik al jaren fijn samenwerk zoals Peter Schrauwen en Dylan Malicheff. Er moeten verschillende profielen in uw staf zitten met verschillende aanvullende competenties. Zij dragen medeverantwoordelijkheid en hebben een geijkt commitment.”
 
Kennisoverdracht
Gaat de vlag van KV Mechelen nu strakker wapperen in Helmond?
“Nee, dat is absoluut niet zo. Ook hierover is al veel geschreven en gesuggereerd. Wat wel gebeurt is dat er veel meer kennis wordt overgedragen. Ik heb altijd tegen mezelf gezegd; mocht ik ooit in het buitenland komen te werken zal ik nooit de cultuur van het land, de club of van de mensen willen veranderen. Vanuit Mechelen is puur het ondersteunen van de kennis om verder te professionaliseren maar niet om Helmond ineens te dopen in een KV Mechelen jas. We moeten met elkaar beter worden, absoluut. Daarvoor is ook de samenwerking getekend.
 
Toekomst
Wat trof jij, als nieuwe hoofdtrainer, aan in Helmond.
“Door de resultaten van de laatste maanden was de ziel er een beetje uit bij het team. Nu moeten we meer vanuit de organisatie en omschakeling gaan spelen. En we gaan proberen om meer dominant te gaan spelen. Ik ga ook geen onlogische dingen van mijn spelers verlangen. Ze moeten er zelf in geloven, anders werkt het natuurlijk niet.”
In hoeverre is Sven Swinnen een realist, gezien de positie en de kwaliteiten van zijn ploeg?
“Er is natuurlijk al veel geschreven over de kwaliteiten van de spelersgroep als je onderaan staat. Waar ik vooral naar kijk zijn de individuele kwaliteiten van de spelers. Daarmee wil ik bereiken dat iedereen dat ik elke speler het best kan laten renderen op zijn positie. De spelers beter maken zodat het collectief hiervan profiteert. Zo ben ik bijna dertig jaar geleden gestart en dat wordt nu ook gezien als de beste aanpak. Dat kan ook niet anders. We hebben zeker en vast jongens met veel kwaliteiten, hoewel de kern misschien wat klein is. Ook rond de ploeg zijn we constant bezig om zaken verder te professionaliseren. Het is niet alleen wat je op het veld ziet.
Stap voor stap van succesjes naar successen gaan. Ik ben realistisch ambitieus hierin.
 
Door: Guido van Erp