« Sanne van Paassen, wielrenster en coach»

Gepubliceerd op 03-02-2022

Sanne van Paassen
Van top veldrijdster en wielrenster naar een verassende top coach

Onze Peelregio is een heuse topsport couveuse als het gaat om veldrijdsters. Yara Kastelijn (Deurne) won vorig jaar brons op het EK bij de vrouwen Elite, een superprestatie.
Maar tussen 2009 en 2013 was het Sanne van Paassen die voor de regio het spits afbeet met successen bij het veldrijden.
De Vlierdense stond bij vier opeenvolgende Nederlandse kampioenschappen driemaal op het podium (2 x brons, 1 x zilver) en behaalde tweemaal zilver op het EK bij de vrouwen Elite terwijl ze op de WK’s bij de beste zes eindigde.  
 
Topsport carrière
Nadat Sanne een fantastische tweede plek had behaald in de wegwedstrijd voor vrouwen van de klassieker Gent-Wevelgem (achter Kirsten Wild) kreeg haar veelbelovende topsport carrière een beslissende knak in 2013 door een zware beenblessure.
Met wilskracht en karakter pakte ze de draad in 2014 weer op, haalde net het podium bij het NK niet en werd nog knap tiende op haar laatste WK veldrijden in Heusden-Zolder (België).
Kort daarna is Sanne gestopt met haar profcarrière.
 
Nu we met Sanne spreken is ze natuurlijk wat ouder, zit wat minder vaak op de fiets maar heeft nog alle uitstraling en geestdrift van een topsportster in hart en nieren.
“Ik heb altijd genoten van mijn tijd in de topsport, ’zo zegt Sanne,’ ik had achteraf misschien wat liever voor mijn lichaam moeten zijn.”
 
Coach
Nu is Sanne een coach, niet van een wielerploeg, maar een Peak Performance Coach waarbij ze ondernemers en ambitieuze professionals helpt om topprestaties te leveren.
De basis voor haar huidige professionele loopbaan legde Sanne al voor haar successen als topsporter. Ze behaalde haar diploma Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen aan de Wageningen Universiteit.
“Ik begeleid alleen mensen die ook een echte ambitie hebben. Als ik daar geen click qua motivatie mee heb of krijg dan is het beter om niet met elkaar in zee te gaan. Ondanks dat ik niet persé mensen uit een specifieke branche begeleidt zijn er toch branches die het vaakst een beroep op me doen. Uit het ‘sales’ gebied vaak maar ook, hetgeen ik als boerendochter wel mooi vind, uit de agrarische en groene sector.”
Sanne doet dit op haar geheel eigen wijze. Veelal worden haar coachsessies in de natuur gehouden. Op de fiets (dat is een inkopper) maar ook wandelend of zelfs met het aantrekken van bokshandschoenen. De sessies zijn voornamelijk met fysieke en mentale beweging. Een mooi resultaat is dat de recensies lovend zijn! Sanne is in haar element, nu niet in de sport maar maatschappelijk, met een goede focus en balans.
 
Boek
Al voor dat het Coronavirus wereldwijd gaten in de maatschappij sloeg was Sanne al begonnen aan het schrijven van een boek.
Een mooie biografie hoef je van Sanne niet te verwachten. De focus op haar huidige werk staat voorop. Op 1 juli 2020 verscheen haar boek met de titel ‘Het leven, dat is pas topsport’ en telt maar liefst 176 pagina’s. In dit boek beschrijft ze een overzichtelijk 7-stappenplan om zakelijk te winnen zonder privé te verliezen en waarbij Sanne ook nog interviews in haar boek heeft verwerkt met enkele Nederlandse topsporters.
Boek Sanne van Paassen
Eurosport
Het veldrijden is nog steeds een belangrijk sportief onderwerp voor Sanne.
Niet om zich te meten met de stoere, door elk weer en terrein ploeterende toppers op de fiets maar er als expert commentator bij de sportzender Eurosport.
“Ik vind dat heerlijk om te doen, het blijft natuurlijk een ontzettend mooie sport om te zien.”
Maar ze blijft ook op andere fronten bij sport betrokken. ”Ik begeleid momenteel ook jonge ambitieuze autocoureurs, toekomstige formule 1 professionals zeg maar in samenwerking met Team NL. Personen met hetzelfde doel en missie, dat vind ik erg belangrijk, dan kun je ergens komen. Ze moeten het natuurlijk wel zelf willen, ik ga echt niet aan mensen trekken ook al hebben ze een geweldige potentie. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen weg!”
 
Een sporter blijft een sporter, maar om voormalige successen in de sport ook na een top sportcarrière, door te trekken naar een zinvolle en gepassioneerde maatschappelijke invulling is velen niet gegeven. Gelukkig is Sanne van Paassen hierop een uitzondering.
 
 
Namens Tribune redactie
Guido van Erp

 

5P3A9857-1643898044.jpg
101-marathon-42-1643898047.jpg
5P3A5543-1643898048.jpg
5P3A5266-1643898050.jpg