Oud-HAC atleet Koos Ummels (84)
Oud-HAC atleet Koos Ummels (84) is nog altijd bijzonder trots op zijn prestaties.
Op 81-jarige leeftijd gaf hij het stokje over aan zijn dochter Fanneke (Fanne).
Tot mei 2019 hield hij, als Trim/hardloop trainer en mentor, maar liefst 55 jaar(!) dit stokje vast.
Verhuizing
In 1948 streek het gezin Ummels (vader, moeder en 4 zonen), vanuit het Limburgse Gulpen, neer in Helmond. Vader Gerard accepteerde de aanstelling van gerechtsdeurwaarder in Helmond en moest zich dus in zijn werkgebied gaan vestigen.
De gebroeders Ummels bezochten allen de Canisius school in Helmond, waarbij in bijna elke klas wel een broer zat.
Om sociaal goed te integreren was het voor het gezin Ummels al snel duidelijk dat er, in verenigingsverband, gesport moest gaan worden. Koos ging naar Kolping om te voetballen en later bij het hockey van HUAC, zijn broer Jan zag zijn heil meer in de atletiek en sloot zich aan bij HAC. Al deze verenigingen deelden zowat de sportvelden achter de Hatéma (nu Suytkade) en waren aan elkaar gelinkt.
Passie
Uiteindelijk kwam ook Koos bij HAC terecht en werd al snel duidelijk dat hij een geweldige aanleg had voor de sprint- en middenafstanden van de loopnummers. Koos had zijn passie gevonden. Niet alleen voor het lopen zelf, maar ook voor het begeleiden van jeugdige sporters.
Samen met broer Jan werd in 1964 het plan opgepakt om voor de ouders die hun kinderen kwamen ‘afleveren’ bij de sportvelden, een loopgroep te starten. Lekker bewegen samen, sociaal verantwoord en gezond! Een gouden greep bleek later, want de groep bestond op enig moment uit zo’n 80 mensen waarmee de Bakelse bossen ‘onveilig’ werd gemaakt door deze lopersgroep van enthousiastelingen.
Successen
Als jeugdtrainers waren de gebroeders Jan en Koos al bijzonder succesvol. De door hen, samen met oud-olympiër Eef Kamerbeek (!) getrainde groep vrouwelijke jonge (tiener)atleten behaalden in 1967 het Nederlands kampioenschap in Deventer.
Ook op persoonlijke titel was Koos Ummels bijzonder succesvol. Zo behield Koos het clubrecord van 1962 tot 1971, met 10,9 seconden op de 100 meter sprint.
Op de 200 meter horden ging hij als een speer met een tijd van 25,4 seconden in 1964. Hij hield dat record 21 jaar lang vast. En op zijn favoriete 400 meter horden wist hij het clubrecord maar liefst 31 jaar vast te houden, met een tijd van 54,6 seconden. Dit was tevens een tijd waarmee hij een bronzen plak op het Nederlands Kampioenschap veroverde.
Ook was het Koos Ummels die de wielerclub Buitenlust en HAC met de zogenaamde ‘koppelcross’ bijeenbracht, hetgeen uit zou groeien tot een jaarlijks evenement. “Die wielrenners waren zo stijf als een plank,” lacht Koos bij het terughalen van de herinneringen.
Hij is door de KNAU benoemd tot Lid Van Verdiensten.
Trimmen
Ondanks alle persoonlijke successen en de bezigheden als jeugdtrainer bij HAC bleef Koos altijd trouw aan zijn lopers die op de maandagavond met hem de Bakelse Bossen indoken.
Het werd van lieverlee een trimgroep die met elkaar een gezonde uitdaging niet uit de weg wilde gaan. “Het animo werd later wel wat minder” zo zegt Koos”, maar er bleven toch nog zo’n 30, eigenlijk met name vrouwen, in de groep over. Je moet iets blijven doen, blijven bewegen om gezond te blijven.”
Een markante aansporing om te bewegen en gezond te leven hebben Najima en Rachida, mede door deel te nemen aan de Ummels trimgroep, aangespoord hun “Healthy Sisters’ organisatie te starten (healthysisters.nl).
Streng
Koos wordt tijdens ons gesprek geflankeerd door zijn dochter Fanneke, die al decennialang deel uitmaakt van de trimgroep en Jettie van Duijnhoven die ook al zo’n 17 jaar onafgebroken de trimgroep trouw is gebleven.
“Koos hield er best een streng regime op na,” zo vertellen beide vrouwen. ”Altijd op dezelfde tijd aanwezig, te laat en de groep was al vertrokken. Ook de locatie van vertrek is in al die jaren niet gewijzigd (Sportpark De Braak) en zelfs het loopgebied is nog hetzelfde gebleven. De route kon nog wel eens verschillen maar het favoriete boompje van Koos was altijd, en is nog steeds, een belangrijk iconisch routepunt. Kon of wilde je een keer niet meelopen dan moest er persoonlijk bij Koos worden afgemeld, altijd een horde om te nemen natuurlijk.”
Afbouwen
Zo’n 15 jaar geleden werd Koos getroffen door een herseninfarct en moest hij het noodgedwongen wat rustiger aan doen. “Het lopen ging natuurlijk niet meer zoals vroeger en ik hield me dan ook steeds meer bezig met de veiligheid en gezondheid van de mensen in de groep tijdens onze trimloop. Ik heb me altijd voorgenomen om te stoppen met het begeleiden van de trimgroep op het moment dat ik 80 zou worden of zodra ik de 50 jaar (solo) als groepsleider/trainer heb volgemaakt. Het werd het laatste,” zo vertelt Koos vol gepaste trots.
Afscheid
Op 1 mei 2019 kwam er officieel een einde aan het coachschap van Koos Ummels voor zijn geliefde trimgroep. Hij gaf, symbolisch, het stokje door aan zijn dochter Fanneke, die nu de trimgroep beheert en waarmee (nog steeds) de Bakelse Bossen ‘onveilig’ wordt gemaakt.
Koos viel een waardig afscheid te beurt met een feest in zijn appartement, de overhandiging van een heus Storybook, maar ook nog een speciaal voor hem ontworpen plaquette.
“Op de boom, waarvan ik vele jaren terug nog mijn vinger op de top had gelegd tijdens de trimloop, is een kleine maar enorm gewaardeerd schild bevestigd met de tekst ‘Koos bedankt 50 jaar Lopersgroep’. Een mooier afscheid kon ik me niet wensen.”
Een mooie ontmoeting met een krasse 80’er die nog volop geniet van het leven met, nog steeds, een frisse geest.
“Ik voel me nog te jong voor een E-bike,” lacht Koos als laatste.